‘the pavilion’ by feldman structure pours over the hills of san jose

The Feldman architecture sits on a lot overlooking the hills around San Jose, California and introduces the “pavilion”. The apartment sits slightly on the hill’s dramatic slope, replacing a building that burned down years ago, leaving its foundations and unnaturally flat land into the slope. On initial site visits, the design team attempted to build a house that both completed the scarred terrain and benefited from the unusually flat land. These conditions encouraged the designers to move the house deeper into the slope and naturally embed the building into the surrounding landscape. The result offers expansive views of the American countryside and a higher level of privacy.

all pictures by joe fletcher

The Feldman architecture designs the pavilion in such a way that it remains completely hidden from the public and organically blends in with the surrounding geography. The entrance area welcomes visitors in its characteristic feature, a glass pavilion that serves as a large room in the house. The glass walls disappear into the hills, removing visual barriers between the house and the valley below. The exposed steel construction breaks elegantly and frames the view. Daylight floods the room throughout the day, while panoramic views extend across San Jose to the Golden Gate Bridge in the distance.

Feldman Architecture Pavilion

‘the pavilion’ was designed by feldman architecture to accommodate the customer’s growing family. The project provides space for children to thrive and play indoors and outdoors and to nurture their love for the garden and nature. The home is designed to take advantage of its California location – many rooms extend directly into the surrounding countryside, courtyards, and gardens. Two stucco wings stand as anchors of the house and ground the glass core and the structure on the ground. To the south is a one-story section near the land and houses a master suite and two smaller bedrooms. The north wing rises dramatically above the rest of the residence, extending from an underground garage through a casual cave to culminate in a loft above.

Feldman Architecture Pavilion Feldman Architecture Pavilion Feldman Architecture Pavilion Feldman Architecture Pavilion

Comments are closed.